rechtstaat

China: een opportuniteit en een bedreiging?

|

Skyline Of ChongqingEen handelsmissie in China. Elke dag een andere stad, elke dag een ander bedrijf dat zich op de automarkt begeeft. Elke dag wat meer verwondering. Sommige Chinese bedrijven assembleren vooral of zijn geassocieerd met een westerse partner. BYD stelt 200000 mensen te werk en heeft een allesomvattende ecologische strategie om u tegen te zeggen. Van Mini look-alikes voor 4000 euro tot elektrische wagens die 10 maal meer kosten. Nog niet echt op westers niveau, maar de strategie is eerst verkopen aan China, dan aan de minder ontwikkelde landen en alleen dan pas naar Amerika en Europa. Enkel Antarctica staat niet op de roadmap. De volumes (per bedrijf) zitten nu nog onder het miljoen maar dat zal niet lang meer duren. Opvallend, de werkdruk aan de lopende band komt gezapig over maar de robots komen eraan. De kwaliteit moet omhoog en ze verwachten een tekort aan arbeidskrachten. Vreemd voor een land met 1,4 miljard inwoners terwijl ons land 1,4 miljoen mensen van de RVA laat leven.

Huidige crisis, de wetmatigheid van Piramide schemas

| |

Iedere productiefase, of iedere maatschappij of ander menselijk verschijnsel, doorloopt een zogenaamd transformatieproces. Transities zijn maatschappelijke transformatieprocessen, die tenminste één generatie beslaan. In dit artikel wil ik aan de hand van zo'n transitie aangeven, waar we met onze huidige maatschappij staan.

In money we (do not) trust

| |

De massale injectie in de VS van bijgedrukt geld sederst februari 2009 (circa 1700 miljard dollar) had als bedoeling de werkloosheid snel naar omlaag te brengen, de huizencrisis op te lossen en de economie opnieuw gezond te maken. Met nog eens 600 miljard dollar bijkomend geld in de economie te pompen zou het nu toch eindelijk moeten lukken, zo dachten Bernanke, voorzitter van de FED (Amerikaanse centrale bank) en de raadgevers van president Obama, toen zij onlangs beslisten om die tweede golf extra geld ter beschikking te stellen.  Het was dan ook  een koude douche een paar dagen geleden, toen bekend werd dat de werkloosheid nog steeds niet gedaald is, maar zelfs gestegen is van 9.6 % naar 9.8 %, een voor de VS ongewoon hoog cijfer.

Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?'

| |

Op 15 december verscheen het boekje "Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?". In plaats van naar de directe aanleidingen van economische crisissen te kijken, gaat dit werkje op zoek naar fundamentele oorzaken. Professor Murray Rothbard komt tot de ontdekking dat de problemen in ons financieel systeem veel dieper zitten dan vaak wordt aangenomen. De auteur wijst in goed 100blz. niet alleen op de problemen, maar biedt ook concrete oplossingen aan.

Banken zijn zoals parkeergarages

| |

Bankieren voor beginners

Wie de afgelopen maanden niet in afzondering heeft doorgebracht, weet dat het financieel systeem wereldwijd getroffen wordt door de hevigste crisis sinds de Grote Depressie. Eén na één vallen grote en kleine banken, ondanks verwoede inspanningen van overheden en centrale banken om de sector overeind te houden.

Zoals altijd is de huidige crisis een bron van inspiratie voor opiniebijdragen en voorstellen om de wereld te verbeteren. Helaas is het gewoonlijk zo dat de meeste analyses verkeerd zijn, en de meeste voorstellen goedbedoeld maar niet efficiënt. Daar komt nog bij dat geld, banken en beurzen vrij ingewikkelde zaken zijn. Nochtans kunnen we het hele probleem in feite samenvatten met één conceptueel onderscheid: het belangrijke verschil tussen een "lening" en een "bewaargeving".

Chernobyl Economics: het kenmerk van overheidsinterventie?

| | |
In 1986 ontplofte er in Chernobyl een nucleaire reactor. De oorzaak was een ondoordacht ontwerp van deze reactor (in essentie een open lucht reactor) gekoppeld aan menselijke fouten van de operators. In 2008 ontploften de financiële markten. De parallel tussen deze twee catastrofes is vanuit alle gezichtspunten treffend.
Syndiquer le contenu