financiële crisis

De Crisis is 35 (vandaag 40) Jaar Geleden Begonnen: De Prijs van Welvaart op Krediet

| | |

Terwijl de wereld bang afwacht wanneer de grote depressie zal toeslaan, geven heel wat media, politici en economen de indruk dat de huidige malaise veroorzaakt werd door de malversaties van de financiële wereld enkele jaren geleden. Grote banken en financiële instellingen zijn erdoor over de kop gegaan. Het bleek dat hun winst en rendement vooral op papier bestond. Stilaan wordt het duidelijk dat de politieke overheden van de meeste westerse landen dezelfde praktijk van welvaart op krediet al decennia lang voeren en dat net zoals bij de banken er een eind gekomen is aan dit perpetuum van Ponzi schema's op basis van geldcreatie en leningen.

Een belangrijke aanduiding hiervoor zijn de statistieken van het aantal RVA-uitkeringstrekkers van 1945 tot nu. Wie die grafiek bekijkt, kan niet anders dan het vermoeden krijgen dat er begin jaren 70 een structurele verandering heeft plaats gevonden want sindsdien is het aantal RVA-ers trapsgewijs blijven stijgen. Waarom is dit een belangrijk gegeven? Omdat de RVA grafiek een beetje zoals een koorts thermometer de gezondheid, of eerder het gebrek ervan, van een economie meet. De vraag is, welke is de ziekte? (de correlatie is 0.91).

 

RVA_1945_2011.png

 

 

 

 

 

 

 


 

 Figuur 1 RVA-uitkeringstrekkers 1945 - 2011 (bron RVA). Zie ook http://www.workforall.org/drupal/en/node/349n (2000-2012)

Timo Soini. "Why I Don't Support Europe's Bailouts" in WSJ en de censuur

| | |

Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van de Ware Finnen, een prestatie die hen door veel zelf verklaarde democraten kwalijk genomen werd, heeft de voorzitter het genoegen een editoriaal te mogen verzorgen in de WSJ (Wall Street Journal). Velen zullen het wellicht niet eens zijn met wat hij zegt. Zijn uiteenzetting slaat grote gaten in het crisibeleid van Europa maar vertolkt wel wat vele burgers denken. Welvaart op krediet was een mooi sprookje, en sommigen zijn er beter van geworden, maar nu de rekening betaald moet worden, dreigt het piramide schema als een boemerang de hele westerse economie en politiek systeem onderuit te halen. Nu spreekt Soini krasse taal maar wat nog krasser is dat de WSJ blijkbaar het nodig vond de tekst nadien op de website aan te passen. Al is het wel die aangepaste verise die later ook in de Helsinki Times afgedrukt werd. Nu, zelfs de gesaniteerde versie is meer dan duidelijk genoeg. Hierna volgt de oorspronkelijke versie en in bijlage de opgekuiste.

Timo Soini. "Why I Don't Support Europe's Bailouts"

Our political leaders borrow ever more money to pay off the banks, which return the favor by lending ever more money back to our governments.

Insolvency must be purged from Europe's system and it must be done openly and honestly.

Boekvoorstelling Bastiat en Italiaans buffet op 19 februari

| | |
 Op zaterdag 19 februari vindt de lancering plaats van "Rechtvaardigheid en solidariteit", een Nederlandse vertaling van Bastiat zijn "Justice et Fraternité" en "Ce qu'on voit et ce qu'on ne voit pas".

Voor de geinteresseerde lezer, hierbij citaat uit het voorwoord:

"Het  zal  niet  lang  duren  vooraleer  de  overheidsfinanciën een  volledige  chaos  zullen  zijn.  Hoe  kan  het  ook  anders als de Staat de taak heeft om alles aan iedereen te verschaffen? De bevolking zal gebukt gaan onder een enorme belastingdruk, de overheid zal lening na lening afsluiten. Na alle middelen van het heden opgebruikt te hebben, zal men die van de toekomst verslinden. "

Deze voorspelling is ondertussen 160 jaar oud maar des te actueler.

In money we (do not) trust

| | |

De massale injectie in de VS van bijgedrukt geld sederst februari 2009 (circa 1700 miljard dollar) had als bedoeling de werkloosheid snel naar omlaag te brengen, de huizencrisis op te lossen en de economie opnieuw gezond te maken. Met nog eens 600 miljard dollar bijkomend geld in de economie te pompen zou het nu toch eindelijk moeten lukken, zo dachten Bernanke, voorzitter van de FED (Amerikaanse centrale bank) en de raadgevers van president Obama, toen zij onlangs beslisten om die tweede golf extra geld ter beschikking te stellen.  Het was dan ook  een koude douche een paar dagen geleden, toen bekend werd dat de werkloosheid nog steeds niet gedaald is, maar zelfs gestegen is van 9.6 % naar 9.8 %, een voor de VS ongewoon hoog cijfer.

Wishes for 2010

| | |
Mensen houden niet al teveel van veranderingen. Veranderingen brengen spanningen mee, stress en altijd wat onzekerheid. Veranderingen zijn nochtans wat ons in het leven houdt. Gedreven door de drang naar beter en overleven, geven veranderingen ons ook de energie om er mee door te gaan. Dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, heeft de vorige decade wel duidelijk gemaakt. De mens heeft het blijkbaar lastig morele eerlijkheid als eerste doel te stellen. Wie de geschiedenis gade slaat, ziet ons zwalpen tussen extremen. Steeds is de grens tussen beide extremen filterdun.
Wat we de volgende decade nodig zullen hebben is veel morele moed. Morele moed om de morele eerlijkheid te herstellen, wat niet hetzelfde is als politiek correct denken. Morele eerlijkheid om in alle redelijkheid de dingen te analyseren en aan te pakken. Onze grootste troef is ons brein, tenminste als we de emotionele hormonen niet als drijfveer gebruiken.  Er zijn geen slechte mensen. Er zijn alleen veel mensen het wat lastig hebben dat evenwicht te bewaren. 
Moge de volgende decade daar wat meer in slagen.
 
wishes 2010

Met de e-mobiel op de stroom vooruit

| | |

Crisis als opportuniteit voor Vlaanderen

Een economische crisis van de huidige omvang wordt vandaag nog teveel gezien als een catastrophe, het einde van een economische droom. Het is evenwel veel beter de huidige crisis te zien als een wake-up call. De crisis is al een tijdje in wording en wat we meegemaakt hebben is de onvermijdelijke correctie. Eerder dan de droom nog wat te rekken, kunnen we beter opstaan en vooruit kijken. De crisis te lijf gaan betekent opnieuw waarde creatie, geen consumptie, voorop te stellen.

Pasen, Magna Carta en de heropstanding

| | |

Vorige zondag was het Pasen. Een vreemd feest voor de dood van een profeet. Hij veroordeelde Farizeeërs en woekeraars omwille van hun normvervaging en hij verweet de overheid gedoogbeleid. Dit druiste echter in tegen de belangen van de heersende Joodse elite en hij werd beschuldigd van politiek niet correct denken en na een schertsproces ter dood veroordeeld. De Romeinse bezetter waste de handen in onschuld. Wanneer hij stierf aan het kruis, beefde de grond en brak de hemel open. Brood en spelen werden nog een tijdje aangehouden. Een nieuw tijdperk was aangebroken tot het op zijn beurt zou bezwijken. 

Over reddingsplannen, moneytrons en toekomstsfondsen

| | |
Luc Van der Kelen doorbreekt alle taboes, zo klonk het op de radio donderdag ochtend. Als je zoiets hoort, verwacht je toch schokkend nieuws. Niets daarvan, Luc Van der Kelen beschrijft in HLN van die dag dan wel 10 manieren om het land te redden, maar dat men de voorstellen bestempelt als taboe doorbrekend, zegt meer over hoe laag dit land gevallen is dan over hoe we uit de grootste politieke en economische crisis gaan geraken. Zetten we de tien remedies eens op een rijtje:
 

De Financiële Crisis: leiden de stimuleringspakketten tot hyperinflatie?

| | |

Bijna alle regeringen gaan de financiële crisis te lijf met massale "stimuleringsplannen". Op een mum van tijd worden er enorme leningen afgesloten, gaan de begrotingstekorten steil de hoogte in en pompt men, tenminste dat zegt men, miljarden in de economie. Al die geldcreatie kan redelijkerwijze alleen maar een sterke inflatie teweeg brengen, maar die lijkt achterwege te blijven.

Quand le roi est désespéré.

| |

 

 

Quand le roi est désespéré.

Les arbres finissent de grimper.
Sept vieillards crient Fortissimi,
Les poches pleines,
Leur sang bleu et rouge.
Nous, il nous reste des miettes.
Quand le ciel tombe, il tombe mal.

The illusion of trust
Is just a whisper skilfully played.
Human rights ought to be noble.
When used as a stick,
They are just ink on paper.
When illusions fall, they fall hard.

Een golf komt op ons neer.
Wie slim is blijft staan,
Wie snel is loopt weg.
Wanneer de vloed is geweest,
Liggen dode vissen op het strand.
Als de zee wast, dan wast hij hard.

The ministry of monuments
has run out of glue.

Es sind die einstürzenden Bauwerke,
die Menschenleben gefährden.

A is A said Ayn Rand.

Die Welt ist alles was der fall ist.
Der Wahnwitz ist von jeder zeit.

Wovon man nicht sprechen kann,
darüber muss man schweigen.
Wovon man nicht sprechen darf,
darüber muss man rufen.

Quand le roi est désespéré,
Le pays tombe en miettes.

 

When the King is desperate.

The trees have stopped growing,
Seven elderly shout Fortissimi.
Their pockets full,
Their blood blue and red.
Crumbs are left for us.
When the sky falls, it falls hard.

The illusion of trust
Is just a whisper skilfully played.
Human rights ought to be noble.
When used as a stick,
They are just ink on paper.
When illusions fall, they fall hard.

A wave comes down on us.
The smart ones remain standing,
The fast ones run away.
When the tide has been
Dead fish lie on the beach.
When the see washes, it washes hard.

The ministry of monuments
has run out of glue.

It is collapsing buildings
that threaten human life.

A is A said Ayn Rand.

The world is all that is the case.
Madness is of all times.

Whereof one can not speak,
one must be silent.
Whereof one may not speak,
one must be shouting.

When the King is desperate,
the country is crumbling apart.

 

   32nd December 2008,
   eric.verhulst ( @ ) altreonic.com

   Let it not be just wishes for a better future

   (Extracts from:

   The reverse Turing Machine, in argument with Alan Turing, Ludwig Wittgenstein and Ayn Rand)

   Voor een grafische pdf versie en een bundel zie bijlagen.

 

Syndicate content